Revitalizace Mokřadů Jablonné

objekt č. 16 | Jablonné v Podještědí

Mokřady Jablonné jsou unikátním projektem neziskové organizace Čmelák – Společnost přátel přírody. Od roku 2005 tato největší severočeská nezisková ekologická organizace revitalizuje Mokřady Jablonné v duchu svého motta … pro lidi, pro přírodu.

V první polovině 20. století se u zámku Nový Falkenburk rozprostíraly udržované louky patřící k jeho hospodářskému zázemí. Louky zde mohly být jen díky tomu, že pozemek byl odvodněn pomocí melioračního systému. Pravidelná péče o pozemky však byla přerušena a odvodňovací systém se zanesl. Začala se tu opět zdržovat voda a lokalita zarostla bujným porostem rákosin. Neudržované prostranství se rázem stalo místem živelného ukládání odpadu. V roce 2005 koupil Čmelák v dražbě tento pozemek a ve spolupráci s místními obyvateli navrhl budoucí podobu lokality. Po dlouhých letech příprav, vyjednávání, plánování a shánění financí se konečně na začátku roku 2013 začalo s fyzickou revitalizací, kdy byla vyhloubena soustava tůní.

Kromě ukázkové revitalizace Mokřadů Jablonné je dlouhodobým záměrem Čmeláka i osvěta. Cílem je, aby návštěvníci pochopili obrovský pozitivní význam mokřadů a přijali je jako přirozenou součást krajiny. Proto Čmelák postupně umisťuje různé prvky, které slouží k poznání lokality i odpočinku. V Mokřadech Jablonné tak najdete informační cedule, dřevěné chodníky, kamenná a dřevěná mola v tůních, lavičky, úkryty pro živočichy jako např. hadník, netopýří a soví budky a mnoho dalšího. Mokřady Jablonné tak díky Čmeláku slouží přírodě i lidem. Pečovat o tuto cennou lokalitu je možné jen díky pomoci individuálních dárců a dobrovolníků. Přidáte se? www.mokradyjablonne.cz.

zvuková stopa: Revitalizace Mokřadů Jablonné; 2:26, 4,5 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Gymnázium
  Mimoň Make a connection Drds Jablonné v Podj.