Zdislavina studánka

objekt č. 09 | Lembersko

Zdislavina studánka

Jak už z názvu plyne, studánka nese pojmenování po paní Zdislavě, která ve 13. století žila se svým mužem Havlem a se svými čtyřmi dětmi na zámku Lemberk.

Lidé, kteří paní Zdislavu ctí ve svém srdci a velmi dobře znají její historii, vědí, že to byla léčitelka nemocných lidí. Paní Zdislava je dnes chápána jako patronka rodin a léčitelka nemocných.

V Dalimilově kronice je o ní psáno:

„Pět mrtvých boží mocí vzkřísila, mnoha slepým zrak vrátila, chromých a malomocných mnoho uzdravila a nad jinými ubohými veliké divy činila“ (Dalimil 87,5).

Voda z přírodního pramene je údajně léčivá. Pomáhá léčbě různých vyrážek a paní Zdislava s ní dokonce navracela zrak slepým. Místní i lidé z nedalekého okolí si zdejšího pramene velmi cení a není divu, že v jejich každodenním režimu nechybí.

Místo dýchá úžasnou a klidnou atmosférou. Soška svaté Zdislavy, ukrytá v přístřeší empírového glorietu z 18. století, vyslyší prosby poutníků.

V posledních desetiletích byla studánka dvakrát opravená. Poprvé za použití umělého pískovce v roce 1995 u příležitosti svatořečení paní Zdislavy. Druhá rekonstrukce proběhla zdařileji. Bylo použito kvalitního božanovského pískovce. Tato poslední oprava byla započata na podzim roku 2007. Dílo bylo slavnostně předáno do užívání 1. května 2008 za účasti zástupců města, církve a hejtmana Libereckého kraje při příležitosti tradičního svěcení studánky.

zvuková stopa: Zdislavina studánka; 2:55, 2,7 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 46' 28.338" N, 14° 46' 52.493" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Gymnázium
  Mimoň Make a connection Drds Jablonné v Podj.