Lovecký zámeček Pachtů z Rájova

objekt č. 05 | Zdislavy z Lemberka

Zámeček byl postaven ve druhé čtvrtině 18. století tehdejším majitelem Jablonného, hrabětem Janem Jáchymem Pachtou z Rájova. Stál na okraji lesa a žil zde hraběcí nadlesní. Pro svoji výhodnou polohu u silnice na Žitavu (v Německu), v něm byla 17. července 1737 zřízena stanice jízdní pošty (později poštovní úřad). Od roku 1751 je Jablonné díky obnoveným městským privilegiím Marií Terezií označováno jako poštovní stanice na trase Praha - Žitava - Zhořelec. Prvním poštmistrem se stal Jan Christoph Koch, hostinský a radní v Jablonném. Hlavní činností poštmistra bylo samozřejmě doručovat zásilky a písemnosti, ale také přepravovat cestující osoby na určené trase. V pořadí druhým poštmistrem se stal 5. května 1758 František Ferdinand Feuereisen, kterému byl císařovnou Marií Terezií úřad svěřen dědičně. Jeho syn Václav byl v roce 1792 jmenován c.k. poštmistrem s filiálkami v Jablonném a v Liberci. Posledním poštmistrem zde byl do roku 1897 František Clar - ještě téhož roku byl úřad přemístěn do budovy dnešní pošty, to je čp. 37, kde sídlil mimo jiné také okresní soud, berní úřad, kanceláře a zasedací sál. Protože se později stala okresním městem Česká Lípa, zůstala zde pouze pošta a většina ostatních úřadů se přestěhovala právě do České Lípy. V zámečku zůstala umístěna okresní záložna hospodářská a četnická stanice.

Budova byla také svědkem několika významných válečných událostí. V roce 1757, během Sedmileté války, byly městské hradby pod ničivou palbou rakouských dělostřelců, kteří byli umístěni nedaleko zámečku. Účelem bylo oslabit opevnění Prusů pobývajících ve městě. V roce 1778 během války o bavorské dědictví bylo město opět svědkem válečného konfliktu mezi rakouskou a pruskou armádou. Tehdy na zámečku pobývali vrcholní důstojníci a maršálci, mezi které patřil např. plukovník Trenk, Fridrich Vilém z Braunschweig-Lüneburgu nebo Napoleonův maršál Poniatowski. Je nutné říci, že tyto návštěvy zde nebyly vítané.

Naopak dvě významné návštěvy donedávna připomínali kamenné desky umístěné na čelní straně budovy. Jedna z nich, která zde setrvala, vzpomíná na vojevůdce Napoleona Bonaparte, který zde údajně přenocoval 19. srpna 1813. Jablonné má být jediné město, které při své cestě v Čechách navštívil. Druhá deska připomíná návštěvu císaře Josefa II. ze 17. na 18. září 1779.

K pravému nároží zámečku byl na počátku 19. století přistavěn pískovcový, barokně tordovaný sloup Nejsvětější trojice. Sloup, postavený na zdobeném soklu, je zakončen korintskou hlavicí. Na vrcholu je posazena majestátní socha Boha Otce, která je však stejně jako celý sloup ve špatném stavu.

V poválečné historii sloužil dům jako mateřská školky a mimoškolní zájmové činnosti dětí. Po rekonstrukci v 90. letech zde našla své místo cukrárna. Krátké období využívala patrové prostory Česká spořitelna a pobočka Správy sociálního zabezpečení Okresního úřadu Česká Lípa.

V průběhu rekonstrukce budovy městského úřadu roku 2010 zaplnil místní úřad budovu svými kancelářemi.

Dlouhá léta využíval zahradní budovu automodelářský kroužek pro svou autodráhu.

zvuková stopa: Lovecký zámeček Pachtů z Rájova; 4:09, 3,8 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 46' 4.198" N, 14° 45' 51.499" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Gymnázium
  Mimoň Make a connection Drds Jablonné v Podj.